Bir çok web geliştirici WordPress’in çok yavaş olduğunu iddia etse de durum öyle değil. Dünyanın bir çok popüler markası halen WordPress altyapısı kullanan sitelere sahip.
Ancak, birçok faktör WordPress sitenizin performansını etkileyebilir. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Sitenizin barındırıldığı hosting
- Sunucu tarafı optimizasyonları (PHP versiyonu, önbelleğe alma, sıkıştırma vb.)
- Yavaş WordPress temaları
- Yavaş WordPress eklentileri
- Optimize edilmemiş içerik (çoğunlukla resimler)
- Çok fazla harici HTTP isteği
- İçeriği sunmak için özel bir kaynak kullanmamak (CDN, video barındırma vb.)
Hostinginiz tarafından uygulanan uygun sunucu optimizasyonlarının yanı sıra, sitenizin süper hızlı olmasını sağlamak için ilgilenebileceğiniz birçok optimizasyon vardır. Bunları bu yazının ilerleyen kısımlarında ele alacağız, ancak önce sitenizi neyin yavaşlattığını bulalım.
WordPress Sitenizin Yavaş Olduğunu Anlamak İçin 3 Adım
Web sitenizde testler yapmak, ister hostinginiz, ister web sitesinin kendisi veya her ikisi olsun, sitenizi neyin yavaşlattığını belirlemenin harika bir yoludur. Çalıştırabileceğiniz bazı web sitesi testlerini gözden geçirelim.
1. Adım: Sayfa Açılma Hızı Testlerini Çalıştırın
Siteniz ne kadar hızlı yükleniyor? Yüklemesi iki saniyeden uzun süren herhangi bir web sayfası, kullanıcı deneyimi için iyi değildir. İdeal olarak, 2 saniyenin altındaki yükleme sürelerini hedeflemelisiniz.
Bu amaçla farklı web sitesi hız testi araçlarını kullanabilirsiniz — GTmetrix, Pingdom Tools, Google PageSpeed Insights ve WebPageTest’in hepsi iyi seçeneklerdir.
Bu adımı göstermek için GTmetrix ve Pingdom Araçlarını kullanacağız.
Öncelikle, GTmetrix’i çalıştıralım ve bir web sayfasını test edelim. Daha iyi sonuçlar için size (veya sitenizin ziyaretçilerine) en yakın sunucu konumunu seçin. Türkiye için en yakın sunucu Londra’dır. ( İpucu: Daha fazla sunucu konumu seçeneği için ücretsiz bir GTmetrix hesabına kaydolun).
Burada, çoğu kullanıcının ziyaret edeceği WordPress sitenizin ana sayfasını test ediyoruz. Ayrıca, ana sayfa çok fazla içeriğe sahiptir, bu nedenle test etmek için idealdir.
Test tamamlandığında, aşağıdaki gibi bir GTmetrix performans raporu göreceksiniz.
GTmetrix, bir web sayfasını birçok metriğe göre derecelendirir. Ayrıca, test sırasında sayfanın nasıl yüklendiğine dair görsel bir zaman çizelgesi sağlar. Ayrıntılı olarak anlamak için aşağı kaydırmanız gerekecek.
Özet sekmesi , sitenizin performansını etkileyen tüm önemli sorunları vurgular. Bu durumda en büyük sorun sunucunun yanıt verme süresidir. Neredeyse her zaman, barındırma planınızı yükseltmeyi veya daha iyi bir sunucuya geçmeyi düşünmeyi gerektirir. Ancak, hemen bu sonuca varmadan önce, diğer tüm sorunları çözüp bunu tekrar gözden geçirmek daha iyidir.
Bir sonraki önemli sorun, sayfa oluşturucuları kullanırken yaygın bir sorun olan “Aşırı DOM boyutundan kaçının”. Diğer sorun — “Büyük düzen değişikliklerinden kaçının” — sayfa oluşturucular veya temalarla da ilgili olabilir.
“Muazzam ağ yüklerinden kaçının”, resimler, komut dosyaları ve CSS dosyaları gibi yavaş varlıkları ifade eder. Sayfa Ayrıntıları bölümü, bunun hızlı bir özetini verir. Burada, toplam sayfa boyutunun ve sayfa istek sayısının oldukça yüksek olduğunu görebilirsiniz.
CDN kullanmamak, WordPress sitenizin yavaşlanmasında ciddi rol oynar. Bu konuya değineceğiz.
Performans sekmesine tıklamak, size tarayıcı ve Lighthouse Performansı tarafından daha fazla ölçüm sunacaktır.
Gördüğünüz gibi, bu test web sayfasında iyi giden hiçbir şey yok. Raporun Structure ve Waterfall sekmelerine gitmek size daha da fazla fikir verecektir.
Sırada, başka bir popüler site hız testi aracı olan Pingdom Tools var. Aynı sitenin ana sayfasını burada tekrar test edeceğiz.
Pingdom Tools, web sayfasını test etmek için kendi algoritmasını kullanır. Sonuçlar burada da bu site için harika görünmüyor.
Aşağı kaydırmak, sitenizin performansını nasıl iyileştireceğinizi gösterecektir. Her bir tavsiyeyi incelemek, size nerede ve nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda daha fazla ayrıntı verecektir.
Her hız testi aracının kendi performans ölçütleri olduğundan, bir hız testi aracının sonuçlarını bir başkasıyla doğrudan karşılaştıramazsınız. Bu nedenle, ne seçerseniz seçin, en azından ilk sorun giderme için bir tanesine bağlı kalmak en iyisidir. Diğer hız testi araçlarını daha sonra her zaman deneyebilirsiniz.
Son olarak, bir sitenin algılanan performansı ile gerçek performansı arasındaki farkı da göz önünde bulundurmalısınız.
2. Adım: Web Sitesini Test Edin
Web sitenizi bir yük testine tabi tutmak, gerçek dünyada ne kadar hızlı olduğu hakkında yeni bilgiler ortaya çıkaracaktır. Bunun için, sisteminizde yerel olarak çalışabilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yük testi aracı olan k6’yı kullanacağız .
Ücretsiz k6 sürümünü kullanmak, bazı komut satırı bilgisi gerektirir, ancak bir kez çalıştırdığınızda oldukça güçlüdür. ( Not: Alternatif olarak, k6’nın birinci sınıf bulut çözümünü veya Loader.io gibi daha basit bir bulut tabanlı yük testi aracını kullanabilirsiniz )
Yukarıdaki sonuçlar, aynı sitenin maksimum 50 sanal kullanıcı ile 10 dakika boyunca yük testine tabi tutulması içindir. Pano ayrıca diğer yararlı istatistikleri içerir:
İsteklerin çoğunun başarısız olduğuna dikkat edin, bu muhtemelen sunucunun bunları işleyemeyeceğini gösterir.
Ayrıca k6 betiklerinde eşikler ve kontroller ayarlayabilirsiniz (örn. 1,5 saniyenin altında sayfa yüklenmesi, kullanıcıların oturum açıp açamaması vb.). Bu ölçümler ayrıca kontrol panelinde düzgün bir şekilde görünecektir.
Aşağıdaki resim, size daha net bir resim sunmak için tam koşulları kullanan başka bir sitenin yük testi sonuçlarını göstermektedir.
28 başarısız isteğin olması kötü gözükebilir, ancak toplam istek sayısı düşünüldüğünde gayet iyi bir rakam. Bu, kendi cihazım tarafından yapılan tüm isteklerin yalnızca %0,25’i. Buradaki sonuçlar, bu sitenin web sunucusunun oldukça makul miktarda eşzamanlı kullanıcıya hizmet verebileceğini gösteriyor.
3. Adım: WordPress Temalarınızı ve Eklentilerinizi İnceleyin
WordPress sitenizin temasını ve eklentilerini test etmek, önemli performans sorunlarını keşfetmede bir sonraki büyük adım olmalıdır. Burada çok fazla çeşitlilik var – genellikle bazı temaların ve eklentilerin diğerlerinden daha iyi optimize edildiğini göreceksiniz.
Her seferinde temalardan veya eklentilerden birini devre dışı bırakın ve sitenin nasıl performans gösterdiğini görün (hız testinde, yük testinde veya her ikisinde). Test sonucunda hangi eklenti veya tema sitenizi yavaşlatıyor ise onu değiştirmeyi veya uzman birisinden yardım almayı düşnebilirsiniz.
Tüm bunlar için ciddi bir zaman ve emek harcamanız gerekebilir. Bunun yerine, herhangi bir veri kaybı olmadan, saatlerce karmaşık kodlar arasında vakit geçirmeden Öncü Ajans’dan hizmet alarak WordPress sitenizi bir kaç saat içerisinde çok daha hızlandırabilirsiniz.